Att spara eller att inte spara

spara pengar!

Hej och välkomna till första inlägget på bloggen!

I detta inlägg tänkte jag ta upp något viktigt, nämligen att spara.

Det här med sparande kan man tycka borde vara en enkel sak för oss svenskar då vi lever i ett av världens rikaste länder, men när man tar sig en titt på hur verkligheten ser ut så märker man snabbt att det är många svenskar som inte sparar någonting alls.

Vad är då anledningen till att det finns ett stort antal svenskar som inte sparar? Under 2016 gjordes en undersökning av Swedbank och Sifo där resultatet visade att var tionde svensk helt enkelt inte har råd att spara. Detta är såklart en anledning nog för att inte göra det, då det innebär att det är en omöjlighet, vilket innebär att det är svårt att klandra personer som inte sparar. Om det är av denna anledning.

Det är dock på det viset att nästan tre av fyra svenskar faktiskt sparar regelbundet och att två av tre har ett så kallat buffertsparande likväl som ett mer långsiktigt sparande, så på det stora hela så ser det bra ut med sparandet bland svenskarna.

Försök sätta undan åtminstone en liten slant

spara pengar!

Om du tillhör den grupp som inte har råd att spara några pengar alls under månaden så kan du säkerligen åtminstone sätta undan en hundralapp eller två utan att det skadar din ekonomi.

Även små summor blir det pengar av för om du sparar 100 kronor i månaden i 10 år så har du sparat ihop i alla fall 12 000 kronor. Visst kan det låta som en så liten summa att det inte ens är värt att spara undan till, men har du barn och fortsätter spara i 18 år så har du råd att betala exempelvis ditt barns körkort eller första utlandsresa på egen hand. Detta skulle vara omöjligt utan sparande om du är låginkomsttagare, så tänk på detta sätt så blir det lättare att spara.

Sätt upp mål för ditt sparande

Att spara bara för sparandets skull är svårt för många. Det blir lättare att spara om man har mål med sparandet och det gäller oavsett vad det är man spara ihop till.

Som vi nämnde ovan så kan det vara lättare att spara om man gör det för att kunna hjälpa sina barn, men det är naturligtvis på det viset att har man inga barn så finns det en massa andra saker som man kan spara ihop till för att man själv ska ha någonting att se fram emot.

Vad man sparar till är individuellt och det grundar sig på vår ekonomiska situation, våra intressen och våra drömmar. Vissa sparar till en bil, andra sparar för att slippa låna hela beloppet när det är dags att köpa den första bostaden och andra sparar för att kunna resa mycket. Jag personligen sparar mycket för att kunna göra det jag älskar mest, nämligen att träna och äta hälsosamt. Kost och kosttillskott är något jag lägger flera tusen på per månad, på ett år blir det en del pengar! Detta är bara några exempel och det finns såklart massor av annat som svenskarna sparar till. Vi är ju, trots allt, ett par miljoner individer som är helt olika varandra!